Sadece Sivas’ın bir köyünde görülüyor

Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın zirvesine yakın noktada 2 bin 190 metre rakımlı Kasaplar köyü, yılın 6 ayını kış, 6 ayını ise yaz olarak geçiriyor.

Bir yılda 4 yerine sadece 2 mevsimi görebilen köyde, yılın 6 ayı kar eksik olmuyor.

SADECE SİVAS’IN BİR KÖYÜNDE GÖRÜLÜYOR

İmranlı ilçe merkezine 32 kilometre mesafede yer alan Kızıldağ Geçidi yakınındaki Kasaplar köyü, eski yerleşim yerinde 1970’li yıllarda yaşanan heyelan nedeni ile taşınarak bugünkü bölgeye kuruldu. Toplamda 53 haneye sahip köy, Kızıldağ’ın zirvesine yakın noktadaki tek köy olma özelliği taşıyor.

Kışların yoğun geçtiği dönemde kar yüksekliği zaman zaman 2 metreye ulaşan köy, coğrafi konumu gereği uzun süre kar örtüsünü muhafaza ediyor. Kasım aylarında beyaz örtü ile kaplanan Kasaplar köyü, mayıs ayına kadar kar kütlesini koruyor.

Diğer köyler bahar ve yazı yaşamasına rağmen, kar örtüsünün geç kalkması nedeniyle Kasaplar köyünde 4 mevsim yerine sadece kış ve yaz yaşanıyor.

KURAKLIK ORAYI DA VURDU

Kar tabakası en uzun süre erimeyen köy olarak bilenen Kasaplar köyü, bu yıl en kurak dönemlerden birini yaşıyor. Kar yağışının önceki yıllara göre yetersiz kaldığı bölgede, kar kalınlığı yaklaşık 50 santimetre civarında seyrediyor.

İklim koşullarının elverişsiz olması nedeni ile yeterli tarımın yapılamadığı köy, bal üretimi ve hayvancılık ile ön plana çıkıyor.

Köy muhtarı Gülağa Turan (42) kışın köydeki hane sayının 4’e kadar düştüğünü belirterek, “Kasımın sonuna doğru burada kış başlar, beyaz örtü kaplanır ve mayısa kadar devam eder. Hatta mayıs ortalarında da kar yağdığı görülür. Ancak bu sene kış biraz az. Bu yıl kar en fazla 50 santimetreye kadar yükseldi. Biz 2 metre karlara alışığız. Bu bakımdan mevsim kurak geçiyor diyebiliriz. Bu bizim için iyi değil. Şu an köyümüzde kar var ama biz buna kar demiyoruz çünkü çok az. Bu yaşıma kadar köyde ilk kez bu kadar düşük seviyede kar görüyorum. Geçen sene çok yağmamıştı ama yine 2 metreye yakın kar vardı. Yağış biraz daha fazla kar olsa bizim için iyi olur. Yaz aylarında 53 hanenin tamamı doluyor. Yazın büyükşehirlerden gelen vatandaşlarımız oluyor. Burada yaklaşık nüfusumuz 450-500 civarına çıkıyor. Kışın yoğun geçtiği zamanlarda yaşamımız biraz kısıtlanıyor. Yol durumu, zirveye olan mesafemiz, biraz sıkıntı oluyor ama biz yine de kar istiyoruz. Karın yağması bizim için iyi. Yazın su sıkıntısı çekmemek için şart. Hanelerimiz dolu olduğunda, zirvede olduğumuz için su problemi oluyor” dedi.

‘SADECE YAZ VE KIŞI YAŞIYORUZ’

Muhtar Turan, sadece yaz ve kışı yaşadıklarını belirterek, “Bizim şu avantajımız var. Temmuz-ağustos arasında diğer köylerde arazi sararırken bizde çimler yeni yeşilleniyor. Biz sonbaharı hiç yaşamıyoruz. Sonbaharda bahar ve yazı bir arada yaşıyoruz. Yani burada sadece kış ve yazı yaşıyoruz. Eylülün ortasına kadar her yer yeşillik oluyor. Zaten kasım ayına gelince de kar yağışı yeniden başlıyor. Köydeki yaşantımızdan çok memnunuz. Köyde kaldığımız için mutluyuz. Temiz hava, sağlıklı yaşam, organik beslenme. Bizim için köy daha iyi” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Reformcu ve muhafazakar kardinaller, yeni papayı seçmek için toplanıyor

Katolik dünyası yeni liderini arıyor. Papa Francis’in ardından Sistine Şapeli’nde toplanacak kardinaller, siyah ya da beyaz dumanla belirlenecek tarihi bir seçim için günler sürecek bir sürece giriyor. Gelenekçilerle reformcuların karşı karşıya geldiği konklav, 1,4 milyar inananı etkileyecek.

15 ton bonzai üretmeye yetecek ham madde Türkiye’de ele geçirildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul’da gerçekleştirilen operasyonda, 15 ton bonzai üretilebilecek miktarda ham maddenin ele geçirildiğini duyurdu. Operasyonda 2 zehir taciri yakalandı.

Yeni Şafak’a büyük onur: Yılın Genel Yayın Yönetmeni ödülü Hüseyin Likoğlu’na verildi

10. Anadolu Medya Ödülleri töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün gerçekleşti. Medyanın en iyileri ödüllerini alırken Yılın Genel Yayın Yönetmeni ödülü, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Likoğlu’na verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, 28 şubat vurgusu yapıp, ‘Manşetlerle çarpışa çarpışa geldik. Manşetler vasıtasıyla doğrudan hükümete ayar verildiği, lise ve ortaokuldaki çocukların öcü gibi gösterildiği, İmam-hatip okullarının önünde sözde gazetecilerin nöbet tuttuğu, o karanlık, o utanç verici günleri artık geride bırakmaktan memnuniyet duyuyoruz.’ ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploması veri tabanından silindi!

İstanbul Üniversitesi yönetimi, diplomasını iptal ettiği İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploma bilgisini de veri tabanından sildi.

Trump’ın tarifeleri, ABD müttefiklerini Çin’e yönlendirdi

Asya’nın önde gelen ekonomileri, bölgesel mali krizlere hızla müdahale edebilmek için ortak bir kredi mekanizması kuruyor. Çin’in öncülüğündeki bu adım, ABD ile yaşanan ticaret gerilimlerinin gölgesinde Japonya ve Güney Kore’yi de yeni bir işbirliğine itti.

Caninin öldürdüğü öğrencilerinin öğretmeni anlattı! Karanlık geçmişi: Taciz, işkence…

CHP lideri Özgür Özel’e saldıran Selçuk Tengioğlu’nun öldürdüğü çocuklarının öğretmeni, 21 yıl önce yaşananları aktardı. “Yaratığı kim saldı?” diyerek tepkisini gösteren öğretmen Gülşen Yazgül, Tengioğlu’nun işkence ve taciz gibi korkunç olaylarda bulunduğunu aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir