Türkiye’nin Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Lityum Üretimi

Jeotermal Enerjinin Potansiyeli ve Türkiye’deki Durumu

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerjide potansiyelinin yüzde 10’unu kullandığını belirterek, “Gerek elektrik gerek seracılıkta bunu 10 katına çıkarma altyapımız ve potansiyelimiz mevcut.” dedi.

AA Enerji Terminali Programı’na konuk olan Şentürk, jeotermal enerjinin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin jeotermal kaynak açısından önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Şentürk, Türkiye’de jeotermalde 1735 megavat kurulu güç bulunduğunu belirterek, 65 santralin yılda 11 gigavat elektrik ürettiğini ve bu elektriğin ülkenin toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2’sine denk geldiğini ifade etti.

Sera ısıtmadan konutlara, turizmden tarıma kadar birçok alanda jeotermal enerjinin kullanıldığını belirten Şentürk, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle jeotermal seracılığın hızla büyüdüğünü belirtti.

  • Türkiye’de 7 bin hektar örtü altı jeotermal kaynak ısıtmalı sera
  • 160 bin konut jeotermal kaynakla ısıtılıyor

Şentürk, jeotermal yatırımlarının maliyetli olduğunu ancak teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, mevzuat düzenlemeleriyle yaklaşık 40 bin dönüm sera kurulabileceğini ifade etti.

Jeotermal enerji santralleri için yapılan çalışmalarda kıymetli maden ve minerallerin de bulunduğunu belirten Şentürk, Türkiye’nin lityum üretim potansiyeline de dikkat çekti. Almanya ile yapılan işbirliği sayesinde lityum ayrıştırma çalışmalarının başladığını ve ülkemizin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Jeotermal enerji alanındaki AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ve lityum üretiminde dünya lideri olma vizyonunun gerçekleştirilmesi için adımlar atıldığını belirten Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki başarısını önümüzdeki yıllarda daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.


Reklamdır
Kaynak: AA / Başak Erkalan – Ekonomi

Related Posts

Bakanlık açıkladı: En çok cezayı kim aldı?

Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk altı aylık dönemine ilişkin denetim sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya göre, Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde toplam 287 bin 752 firma ile 18 milyon 73 bin 112 ürün denetlendi. Yasalara aykırılık …

Trump kesintileri içeren tasarıyı imzaladı

Beyaz Saray’da gerçekleşen 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamalarında konuşan Trump, Kongre’den geçen düzenlemeye ilişkin, “Bu tasarı, ülke tarihindeki en büyük yasal düzenlemelerden biri. İmzayla birlikte şimdiye kadarki en büyük zaferimizi …

Seyyanen zam bekleyen emekli ve memurlara soğuk duş

TÜİK’in haziran ayı enflasyon verileri sonrası, emekli ve memur maaşlarına yapılacak artışlar belli oldu. Temmuzda, emeklilere %16,67, memurlara ise %15,57 oranında zam yapılacak. Ancak, enflasyonun gerisinde kalan bu artışlar, beklenen refah payını sağlayamayacak gibi görünüyor. Konuyla ilgili SGK uzmanı İsa Karakaş dikkat çeken noktalara değindi.

Stratejik büyüme hamlesi yaptı

Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından OYAK, son 6 yılda enerji alanında yaptığı stratejik yatırımlara yeni bir halka eklediğini duyurdu.

Bakan Bayraktar: Mısır ile enerji alanında iş birliklerini artırmak istiyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye-Mısır ilişkilerine ilişkin, “Yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra LNG ticareti, hidrokarbon arama, enerji altyapıları ve nükleer enerji gibi alanlarda iş birliğimizi genişletmek istiyoruz” dedi.

Çinliler dünyayı fethediyor: Otomobil ihracatı rekor kırıyor

Çin’in otomotiv endüstrisi güçlü bir ihracat patlaması yaşıyor ancak ithalat söz konusu olduğunda işler tamamen farklı. 2025’in ilk beş ayında Çin , geçen yıla kıyasla %16’lık bir büyümeyi temsil eden 2,83 milyona kadar araç ihraç etti. Sadece mayıs …