Üniversite Mezunlarında İşsizlik Depresyonu
Psikiyatrist Hande Gazey, işsizlik ve belirsizliğin gençler üzerindeki ruhsal etkilerini değerlendirdi. Gazey, “İşsizliğin sürekliliği, yalnızlık ve çaresizlik depresyonu tetikliyor” şeklinde konuştu.
Üniversite mezunu gençler arasında iş bulma sorunu gün geçtikçe artıyor. Kimi gençler, ailelerinin ve kendi çabalarıyla üniversiteyi bitirip mezun olmalarına rağmen işsizlikle karşı karşıya kalıyor. Her 100 üniversite mezunundan yalnızca 48’i kendi alanlarında iş bulabiliyor. Bu durum, gençler arasında “mezun depresyonu” olarak adlandırılıyor.
BirGün’de yer alan habere göre, Sosyoloji mezunu Kazım Çelebioğlu, garsonluk yaparak geçimini sağladığını belirterek, “Ne kadar çabalasam da yetmedi. Kendime ‘niye okudum?’ diye soruyorum. Üniversite öğrencisinden bile yoksul, ama diplomalı biriyim” şeklinde konuştu.
İşsizlik maaşına başvuranların sayısında artış yaşanırken, bir yıldır iş arayan eczane teknikerliği mezunu Kağan Sıhhiye geleceği görememekten şikayetçi. Aile ve çevre baskısının da eklediği psikolojik yükü anlatan Sıhhiye, umutsuzluk içinde olduğunu paylaştı.
Afet Yönetimi mezunu Yaşar Gümüşkan, yüksek lisans yaparken inşaatta yevmiyeli çalıştığını belirterek, “Aile psikolojik baskısı nedeniyle terapi aldım. Böyle olacağını bilseydim okumazdım” dedi.
Psikiyatrist Hande Gazey, kötüleşen yaşam koşullarının gençleri depresyona sürüklediğini vurgulayarak, ruh sağlığı hizmetlerine erişimin kamusal hakkı olması gerektiğini belirtti. Gazey, “Üniversiteler birlikte düşünmenin, umutla değişimin mekânı olmalı” dedi.
Gerçek işsizlik oranını araştıran DİSK-AR raporuna göre, işsizlik 12 milyona dayandı.