Araştırma sonuçları gösterdi: Bakteri yiyen virüsler, müsilajın tehditlerini azaltıyor

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesinden Müsilajla Mücadelede Yeni Buluş

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Kaşkatepe, müsilaj içerisinde hastalık yapan mikroorganizmaların miktarını azaltmak için bakteri yiyen virüsleri kullandıklarını açıkladı.

2021’de Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorununun deniz ekosistemini tehdit ettiğini belirten Kaşkatepe, TÜBİTAK’ın müsilajın olumsuz etkilerini önlemeye yönelik projelere destek verdiğini ifade etti. Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa işbirliğiyle yürütülen “Marmara Denizi Enterik Patojenlerine Özgü Litik Bakteriofajlar İle Etkin Biyosürfaktan Ramnolipidin Birlikte Kullanımının Müsilaj Üzerine Olası Etkinliğinin Belirlenmesi” başlıklı çalışmanın bu desteklerden biri olduğunu belirtti.

Müsilajın denizel ortamdaki biyoçeşitliliği etkilediğini vurgulayan Kaşkatepe, müsilajın deniz yaşamını olumsuz etkilediğini ve deniz suyu sıcaklığı, bitki sayısı ve bakteriyel aktivitelerin artmasıyla ortaya çıkan bir yapı olduğunu ifade etti.

Kaşkatepe, müsilajın balıkların solungaçlarını tıkayarak oksijensiz kalmalarına ve ölmelerine neden olduğunu belirterek, müsilajın turizme ve denizcilik faaliyetlerine de olumsuz etkiler yarattığını söyledi. Ayrıca, müsilaj içerisinde hastalık oluşturan bakterilerin çoğaldığını ve bu durumun halk sağlığı açısından bir sorun teşkil ettiğini de ekledi.

Yeni Buluş: Bakteri Yiyen Virüslerle Mücadele

Kaşkatepe’nin liderliğinde yürütülen projede, Marmara Denizi’ndeki çeşitli istasyonlardan su örnekleri alındı ve 5 ay boyunca bu örneklerin müsilaj öncesi ve sonrası parametreleri karşılaştırıldı. Elde edilen verilere göre, bakteri yiyen virüslerin kullanılmasıyla bakteri miktarının %99,99 oranında azaldığı belirlendi.

Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, mikroorganizmaların miktarını azaltmaya yönelik çözümler geliştirebileceklerini belirten Kaşkatepe, bu buluşun yeni müsilaj oluşumlarına karşı biyolojik mücadele yöntemleri sunabileceğini ifade etti.

Kaşkatepe, biyolojik yöntemlerle geliştirilen bakterilerin denize salındığında ekosisteme zarar vermeyeceğini ve sadece hedeflenen zararlı bakterilere etki edeceğini belirtti. Bu sayede, denizel hayatı koruyarak müsilajın olumsuz etkilerini azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye’de Bir İlk: Müsilajla Mücadelede Yeni Adımlar

Projeyi Türkiye’de bir ilk olarak tanımlayan Kaşkatepe, literatürde müsilajda biyosürfaktan madde ve bakteriyofajın birlikte etkinliğini araştıran başka bir çalışma olmadığını belirtti. Ayrıca, araştırma sonuçlarının yüksek etkili bir dergide yayımlandığına da dikkat çekti.

İklim değişikliğine bağlı olarak artan deniz suyu sıcaklıklarının müsilaj üzerindeki etkilerinin her geçen gün daha iyi anlaşılacağını belirten Kaşkatepe, bu tür araştırmaların önemine vurgu yaptı. (AA)

Related Posts

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

GTA 6’nın PlayStation ardından Xbox sayfası da açıldı

Son 10 yılın en çok beklenen oyunlarından biri olan GTA 6’nın PlayStation sayfasının açılmasının ardından Xbox sayfası da açıldı. İsteyenler oyunu istek listesine ekleyebiliyor.

Xbox’lar için özel VR; Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı

Microsoft ve Meta arasında gerçekleşen işbirliği ile ortaya çıkan Xbox’lara özel VR Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı.

Tinder’dan gençlere yönelik hamle: Double Date

Kullanıcı etkileşimlerinde yaşanan düşüşe çözüm arayan Tinder, genç kitleyi yeniden platforma çekmeyi hedefleyen yeni bir özellikle karşımızda. Şirket, Salı günü yaptığı açıklamayla “Double Date” (Çifte Buluşma) adlı yeniliği duyurdu. Bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarıyla birlikte eşleşip grup halinde sohbet etmelerini mümkün kılıyor.

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.

Yapay zekayla yapılan video hayrete düşürdü: Sosyal medya fenomenleri tarih boyunca olsaydı ne olurdu?

Yapay zekanın gelişim süreci tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün hayatımıza yeni yapay zeka robotları girerken, güncel yapay zeka robotlarının yetenekleri görenleri hayrete düşürüyor. Ozan Sihay isimli bir içerik üreticisinin sosyal medyadan paylaştığı video dikkat çekti. Google’ın geliştirdiği Veo 3 ile yapılan video, “Ya Vloggerlar tarih boyunca olsaydı?” başlığıyla paylaşılırken, video içeriğinde tekerleğin icadı, piramitlerin yapılış anı, Alper Tunga’nın savaş alanındaki görüntüsü, Kral Arthur’un kılıcı kayadan çıkarması, Pompeı patlamadan önceki görüntüler ve Titanik’teki insanların son anları gibi görüntülere yer verildi. Türkçe konuşan karakterler izleyenleri şaşırtırken, Veo 3’ün daha ne kadar ileri gidebileceği merak konusu oldu. Söz konusu video kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.