CHP’li Ömer Fethi Gürer: 18 bin köyden 6 bini artık okulsuz kaldı

Ömer Fethi Gürer Tarım Sorunlarına Dikkat Çekti: “Gıda Sorununu Çözemezseniz Ne Savaşlar Kazanılır Ne de Yaşam Sürdürülebilir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek gelecekte daha büyük problemlerle karşılaşabileceğimizi belirtti. Gürer, tarımda 21 ürün grubunda arz açığı bulunduğunu ve bu durumun ciddi sonuçlara sebep olabileceğini vurguladı. Gürer, “Tarım sektöründe önemli olanın, gıdaya verilen değerin tarım üzerinden geçtiğini unutmamalıyız. Evlerimiz ne kadar güzel olursa olsun, silah gücümüz ne kadar yüksek olursa olsun, gıda sorununu çözemezsek ne savaşlar kazanabiliriz ne de yaşamı sürdürebiliriz” dedi.

“Milli Gelirin Yüzde Birlik Destek Çiftçiye Verilmeli”

Gürer, tarımsal desteklerin yetersizliğini eleştirerek kamunun çiftçilere destek olması gerektiğini belirtti. Kamu kuruluşlarının, çiftçilere destek olacak politikalar geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, “TİGEM, Et ve Süt Kurumu, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kamu kuruluşlarının çiftçilere destek olması gerekiyor. Tarım Kanunu’nun 21. maddesine göre milli gelirin yüzde biri oranında destek çiftçiye verilmelidir. Ancak bu desteklerin yeterince ayrılmadığını görüyoruz” dedi.

“Ziraat Bankası Çiftçiye Destek Olmalı”

Gürer, Ziraat Bankası’nın çiftçilere destek olması gerektiğini belirterek, “Ziraat Bankası’nın tekrar çiftçi kuruluşu olması gerekiyor. Üretimde planlama yapılmalı, hangi ürünün hangi bölgede yetiştirileceği önceden belirlenmeli. Su kaynaklarının az olduğu bölgelerde uygun olmayan ürünlerin yetiştirilmesi engellenmeli. Bu planlamaların somut adımlara dönüşmesi önemlidir” şeklinde konuştu.

“Düşük Alım Fiyatları Tarımı Zorluyor”

Gürer, düşük alım fiyatlarının tarım sektörünü zor durumda bıraktığını belirterek, “Düşük fiyatlar yüzünden çiftçiler topraktan uzaklaşıyor. Hububat üretiminde yaşanan düşüşler, çiftçilere yeterli destek verilmediğinin bir göstergesidir. Kamunun belirleyeceği alım fiyatlarının çiftçiler için önemli olduğunu vurgulayan Gürer, bu fiyatların enflasyonun üzerinde olması gerektiğini ve çiftçilerin mağdur olmamaları için adil bir fiyat politikasının uygulanması gerektiğini belirtti.

“Gıda Sorunu Çözülmeli”

Gürer, tarımın ülke geleceği için önemli bir alan olduğunu belirterek, tarıma yapılan yatırımların artırılması ve Ar-Ge çalışmalarına daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini ifade etti. Küçük aile tipi işletmelerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, “Girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve çiftçilerin refahının sağlanması önemlidir. Çiftçiye yönelik politikalar geliştirilmeden tarım sorunlarını çözemez, çiftçi ve besicinin refahı sağlanmadan tarımın sorunsuz olacağını söylemek mümkün değil” dedi.

Related Posts

Zeydan Karalar 56 sayfa ifade verdi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın emniyet ifadesi ortaya çıktı. Karalar, “Soruşturma tamamen siyasi, iddiaların tamamı gerçek dışı” dedi.

Rüzgar kabusu: Kano ile gezerken açığa sürüklendiler

Balıkesir’in Erdek ilçesinde denizde kano ile gezinti yaparken rüzgarlarla açığa sürüklenen 2 kişi korku dolu anlar yaşadı. Yardıma deniz polisi yetişti.

Sahibinin hayatını kurtardı: Dünya bu kahraman köpeği konuşuyor

Valais Kantonu, İsviçre Alpleri’nde cuma günü yaşanan olay, hayvan sevgisi ve sadakatin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Saas-Fee yakınlarındaki Fee Buzulu’nda yürüyüş yaparken yaklaşık 8 metre derinliğindeki bir buzul yarığına düşen talihsiz …

Bakan Uraloğlu duyurdu: Çamlıca Kulesi’ne benzer verici kuleler 30 şehre kurulacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale’deki verici kule modellerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını açıkladı. ’30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi’ kapsamında, Çamlıca Kulesi’ne benzer televizyon ve radyo verici kulelerinin 30 büyükşehirde inşa edileceği belirtildi.

DEM Parti, Erdoğan görüşmesi öncesi Özgür Özel’i ziyaret etti

DEM Parti, Erdoğan görüşmesi öncesi Özgür Özel’i ziyaret etti

Gazzelileri ‘yeniden yerleştirme’ planı basına sızdı

ABD merkezli danışmanlık firması Boston Consulting Group’un (BCG), yüzlerce Filistinlinin öldürüldüğü İsrail-ABD güdümlü Gazze İnsani Yardım Vakfı (GHF) girişimini geliştirmek için milyonlarca dolarlık sözleşme imzaladığı ve Gazze’deki Filistinlileri “yeniden yerleştirme” planını modellediği ortaya çıktı.