Elon Musk, yapay zekayı “cadı avı” için mi kullanıyor?

Elon Musk’ın Hükümet Verimliliği Bakanlığı Kullanımı Yapay Zekayı Denetliyor

Son Reuters haberi, Elon Musk’ın Hükümet Verimliliği Bakanlığı’nın (DOGE) teknoloji kullanımı konusundaki iddialarını ortaya koyuyor. Habere göre, DOGE, iletişimlerini izlemek için yapay zeka kullanarak, özellikle Musk veya ABD Başkanı Donald Trump’a karşı düşmanca ifadeleri tespit etmeye çalışıyor. Bu durum, yapay zekanın bir tür “cadı avı” amacıyla kullanıldığı anlamına geliyor.

İddialara göre, EPA’da görev yapan bazı yöneticiler, yaygın olarak kullanılan Microsoft Teams gibi iletişim uygulamaları aracılığıyla Musk veya Trump’a yönelik söylemleri izlemek için yapay zekanın devreye sokulduğu belirtiliyor. Bu uygulama sayesinde DOGE, yönetimin hedeflerine uymayan çalışanları belirlemeye çalışıyor. EPA yöneticilerinden biri, çalışanlara “ne söylediğinize, ne yazdığınıza ve ne yaptığınıza dikkat edin” uyarısında bulundu.

EPA, yapay zekanın kullanımıyla ilgili net bir açıklama yapmasa da, ajansın işlevlerini ve yönetim verimliliğini artırmak için bu teknolojiyi incelediği belirtiliyor. Ayrıca, yapay zekanın DOGE ile ortak personel kararları almak için kullanılmadığı vurgulanıyor. Ek olarak, EPA’nın, hükümet genelinde maliyet azaltma çalışmaları kapsamında yaklaşık 600 çalışanını izne çıkardığı ve bütçesini %65 oranında düşürmeyi planladığı bildiriliyor.

Signal Kullanımı Artıyor

Bu gelişmelerle birlikte, DOGE çalışanlarının birbirleriyle iletişim kurmak için Signal uygulamasını tercih ettiği iddiaları ortaya atılıyor. Eğer doğruysa, Signal’in otomatik mesaj silme özelliği federal kayıt tutma kurallarının ihlal edilmesine neden olabilir. Çünkü kurum içi iletişimin resmi kayıtlarının korunması önemlidir.

Bazı DOGE çalışanlarının, resmi belgeleri işbirliği içinde düzenlemek için Google Docs kullanarak, gözetim zinciri ve güvenlik incelemelerini ihmal ettikleri iddiaları bulunuyor. Ayrıca, Elon Musk’ın Grok AI teknolojisinin kullanıldığı belirtilse de, bu teknolojinin amacı hakkında net bir bilgi henüz paylaşılmadı.

DOGE’nin, Başkanlık İcra Ofisi altında çalışmasına rağmen gizlilik içinde çalıştığı yönündeki şikayetler devam ediyor. Yönetim, DOGE’nin resmi bir kurum olmadığı için çalışma kayıtlarını kamuya açıklamak zorunda olmadığını belirtirken, bir federal yargıç geçen ay DOGE’ye çalışma kayıtlarını sunma emri verdi. Ancak, kurumun Pazartesi günü Reuters’a verdiği açıklamada halen DOGE’den kayıt alınamadığı ifade edildi.

Related Posts

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

GTA 6’nın PlayStation ardından Xbox sayfası da açıldı

Son 10 yılın en çok beklenen oyunlarından biri olan GTA 6’nın PlayStation sayfasının açılmasının ardından Xbox sayfası da açıldı. İsteyenler oyunu istek listesine ekleyebiliyor.

Xbox’lar için özel VR; Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı

Microsoft ve Meta arasında gerçekleşen işbirliği ile ortaya çıkan Xbox’lara özel VR Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı.

Tinder’dan gençlere yönelik hamle: Double Date

Kullanıcı etkileşimlerinde yaşanan düşüşe çözüm arayan Tinder, genç kitleyi yeniden platforma çekmeyi hedefleyen yeni bir özellikle karşımızda. Şirket, Salı günü yaptığı açıklamayla “Double Date” (Çifte Buluşma) adlı yeniliği duyurdu. Bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarıyla birlikte eşleşip grup halinde sohbet etmelerini mümkün kılıyor.

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.

Yapay zekayla yapılan video hayrete düşürdü: Sosyal medya fenomenleri tarih boyunca olsaydı ne olurdu?

Yapay zekanın gelişim süreci tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün hayatımıza yeni yapay zeka robotları girerken, güncel yapay zeka robotlarının yetenekleri görenleri hayrete düşürüyor. Ozan Sihay isimli bir içerik üreticisinin sosyal medyadan paylaştığı video dikkat çekti. Google’ın geliştirdiği Veo 3 ile yapılan video, “Ya Vloggerlar tarih boyunca olsaydı?” başlığıyla paylaşılırken, video içeriğinde tekerleğin icadı, piramitlerin yapılış anı, Alper Tunga’nın savaş alanındaki görüntüsü, Kral Arthur’un kılıcı kayadan çıkarması, Pompeı patlamadan önceki görüntüler ve Titanik’teki insanların son anları gibi görüntülere yer verildi. Türkçe konuşan karakterler izleyenleri şaşırtırken, Veo 3’ün daha ne kadar ileri gidebileceği merak konusu oldu. Söz konusu video kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.