Engeller aşıldı… Yapay zekaya ‘ışık hızı’

Fotonik Çipler, Yapay Zekâ Uygulamaları İçin Yeni Bir Dönemi Başlatıyor

Son dönemde yapay zekânın gelişimi duraklama noktasına gelmişken, yapay zekâ uygulamalarının devasa işlem gücü ihtiyacı fotonik çiplere olan ilgiyi artırmış durumda. Bilim insanları, ışığı (fotonları) kullanan fotonik çiplerle geleneksel elektroniğin ötesine geçmeyi hedefliyor. Bu çipler, elektrik yerine ışığı kullanarak veri işleme kapasitesini artırırken daha yüksek hız ve bant genişliği sunabiliyor.

Fakat fotonik çiplerin kullanımı konusunda uzun süredir karşılaşılan bazı engeller, Nature dergisinde yayımlanan iki yeni çalışma ile aşılmaya başlandı. Her iki araştırma da fotonik sistemlerin gerçek dünya uygulamalarına entegrasyonunu sağlayacak önemli ilerlemeler kaydedildiğini gösteriyor.

Fotonik hesaplama, elektrikli sistemlerde karşılaşılan direnç ve ısı kaybı gibi verim sorunlarını çözebiliyor. Ayrıca matris çarpımları gibi karmaşık matematiksel işlemleri yüksek verimlilikle gerçekleştirebiliyor, bu da yapay zekânın daha verimli çalışmasını sağlıyor.

Ancak fotonik sistemlerin halen analog temelli olması, dijital elektronik sistemlere göre daha az hassasiyet sunmasına neden olabilir. Ayrıca, ışığın elektriğe dönüştürülme süreci bazı gecikmelere yol açabilir. Büyük ölçekli fotonik devrelerin hassas bir şekilde üretilememesi ve uyumlu yazılımın eksikliği de fotonik sistemlerin kullanımını zorlaştırabilir.

Singapur merkezli Lightelligence şirketinden Bo Peng liderliğindeki ekip, “Pace” adını verdikleri yeni fotonik işlemcileri piyasaya sundu. Bu işlemci, 16 binden fazla fotonik bileşen içeriyor ve düşük gecikme süresiyle karmaşık görevleri yerine getirebiliyor. Fotonik-elektronik entegrasyonu ve yazılım uyumluluğu gibi temel sorunları çözebilecek potansiyele sahip.

Diğer bir gelişme ise ABD merkezli Lightmatter firmasının Nicholas Harris ve ekibinden geldi. Bu ekip, geliştirdikleri fotonik işlemci ile çeşitli yapay zekâ sistemlerini başarılı bir şekilde çalıştırmayı başardı. Shakespeare tarzı metin üretimi, film eleştirilerini doğru sınıflandırma ve Atari oyunlarını oynama gibi görevlerde önemli başarılar elde edildi.

Her iki çalışma da fotonik çiplerin gelecekte yapay zekâ için temel donanım olabileceğini gösteriyor. Ancak bu teknolojilerin daha verimli hale gelmesi için daha iyi materyallerin ve tasarımların geliştirilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Sonuç olarak, fotonik teknolojiler artık yapay zekâ destekli gerçek dünya uygulamaları için kullanıma hazır hale geliyor. Gelecek, fotonik çiplerin yaygınlaşması ve yapay zekânın daha da gelişmesiyle şekillenecek gibi görünüyor.

Related Posts

Xbox’lar için özel VR; Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı

Microsoft ve Meta arasında gerçekleşen işbirliği ile ortaya çıkan Xbox’lara özel VR Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı.

Tinder’dan gençlere yönelik hamle: Double Date

Kullanıcı etkileşimlerinde yaşanan düşüşe çözüm arayan Tinder, genç kitleyi yeniden platforma çekmeyi hedefleyen yeni bir özellikle karşımızda. Şirket, Salı günü yaptığı açıklamayla “Double Date” (Çifte Buluşma) adlı yeniliği duyurdu. Bu özellik, kullanıcıların arkadaşlarıyla birlikte eşleşip grup halinde sohbet etmelerini mümkün kılıyor.

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.

Yapay zekayla yapılan video hayrete düşürdü: Sosyal medya fenomenleri tarih boyunca olsaydı ne olurdu?

Yapay zekanın gelişim süreci tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün hayatımıza yeni yapay zeka robotları girerken, güncel yapay zeka robotlarının yetenekleri görenleri hayrete düşürüyor. Ozan Sihay isimli bir içerik üreticisinin sosyal medyadan paylaştığı video dikkat çekti. Google’ın geliştirdiği Veo 3 ile yapılan video, “Ya Vloggerlar tarih boyunca olsaydı?” başlığıyla paylaşılırken, video içeriğinde tekerleğin icadı, piramitlerin yapılış anı, Alper Tunga’nın savaş alanındaki görüntüsü, Kral Arthur’un kılıcı kayadan çıkarması, Pompeı patlamadan önceki görüntüler ve Titanik’teki insanların son anları gibi görüntülere yer verildi. Türkçe konuşan karakterler izleyenleri şaşırtırken, Veo 3’ün daha ne kadar ileri gidebileceği merak konusu oldu. Söz konusu video kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Efsane Renault 4 elektrikli Crossover olarak geri döndü: İşte fiyatı ve donanım paketleri

tr.motor1.com’da Massimo Grassi tarafından kaleme alınan ve Eren Efe Kandemir tarafından uyarlanan habere göre, Fransa’da siparişe açılan modelin başlangıç fiyatı 29.990 € olarak belirlenirken, 120 bg ve 150 bg’lik iki farklı motor seçeneği ve zengin …

Çinli yapay zeka geliştiricisi DeepSeek’in son modeli Google Gemini verileriyle mi eğitildi?

Uzmanlar ve geliştiriciler, modelin eğitim verilerinin bir kısmının Google’ın Gemini yapay zeka ailesinden geldiğine dair işaretler bulunduğunu öne sürüyor. DeepSeek daha önce de rakip modellerin verilerini kullanmakla suçlanmıştı. Geçtiğimiz hafta …