Evde bakım hizmetleri hayat kurtarıyor



İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de 2024 yılında 65 yaş üstü nüfus oranı yüzde 10,8’e ulaşmışken, kronik hastalıklar ve engellilik sebebiyle evde bakım ihtiyacı artış gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı ruhsatlı firmalar tarafından sunulan profesyonel evde sağlık ve bakım hizmetleri bu dönemde büyük önem taşıyor. Evde bakım, hastaların kendi ortamlarında tıbbi tedavi, hemşirelik, rehabilitasyon ve yaşam desteği almasını sağlayarak hastaneye gitmelerini gerektirmiyor.

Medical Center Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar, evde bakımın sağlığı koruyarak yaşam kalitesini artırmayı amaçladığını belirtti. Vardar, hastanelerin kronik hastalığı olan, yatağa bağımlı veya yaşlı bireyler için sürekli bakım sunma konusunda zorlandığını dile getirerek, evde bakımın avantajlarının daha düşük enfeksiyon riski, maliyet, konfor ve aileyle karar alma imkânı olduğunu vurguladı.

Dr. Vardar, ameliyat sonrası evde bakımın hastaneye yatış oranını %40 azalttığını, demans hastalarının evde bakım ile bilişsel gerilemeyi %30 daha geç yaşadığını, evde yara bakımının iyileşme süresini %35 kısalttığını ve evde IV antibiyotik tedavisinin komplikasyon riskini %60 düşürdüğünü belirtti.

Dr. Vardar, evde bakımdan en çok fayda görecek grupları demans ve alzheimer hastaları, ameliyat sonrası hastalar, yatağa bağımlı bireyler, yara bakımı gerekenler, kanser hastaları ve evde tedavi gerektirenler olarak sıraladı.


Related Posts

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.