Sağlıklı yaşamın formülü bu 2 altın kuralda saklı!

Türk Kanser Derneği Başkanı: Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, kanserle mücadelede erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Duruman, erken teşhis için düzenli taramaların hayati önem taşıdığını belirtti.

Yatağa bağımlı hastalara destek verdiklerini söyleyen Duruman, sevk edilen hastaların beslenmelerine, uyku düzenlerine ve genel sağlık durumlarına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dernek hizmetleri arasında psikolojik destek, diyetisyenler, yemekhaneler ve dua odalarının bulunduğunu belirten Duruman, hastaların ve hasta yakınlarının psikolojik destek alması gerektiğine işaret etti.

Kanserin normal bireylerde 12-14 yıl gibi bir sürede geliştiğine dikkat çeken Duruman, günlük yaşam alışkanlıklarının kanser riskini etkilediğini vurguladı. Solunan hava, tüketilen gıdalar ve uyku düzeninin önemli olduğunu belirten Duruman, sağlıklı beslenmenin ve yaşam tarzının kanserle mücadelede büyük önem taşıdığını ifade etti.

Cilt kanseri riskinin yaz aylarında arttığına da değinen Duruman, kronik stresin bağışıklık sistemini zayıflatarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabileceğini söyledi.

Uzmanların Uyarıları

Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İrfan Çiçin, bugünlerde kanserin genetik bir hastalık olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Çiçin, çevresel faktörlerin, yaşam tarzının ve stresin kanser üzerinde etkili olduğunu ifade etti.

Çiçin, stresin uyku kalitesini düşürdüğünü, kötü beslenme alışkanlıklarını tetiklediğini ve genel yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini aktardı. Kronik stresin vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak kanser hücrelerinin gelişimini kolaylaştırdığını vurgulayan Çiçin, fiziksel ve zihinsel sağlığın bir arada korunması gerektiğini belirtti.

Özellikle günlük beslenmede antioksidan açısından zengin gıdaların tüketilmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Çiçin, baharatların da kanserle mücadelede faydalı olabileceğini ifade etti. Ayrıca işlenmiş et ürünleri, aşırı şeker tüketimi, sigara ve alkolün kanser riskini artırdığını söyleyen Çiçin, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kanser önlemede önemli olduğunu belirtti.

Uzmanlar, düzenli egzersiz yapmanın, stresten uzak durmanın, sağlıklı beslenmenin ve zararlı alışkanlıklardan kaçınmanın kanser riskini azaltmada etkili olduğunu belirtiyorlar.

Related Posts

Yaz Aylarında Göz Hastalıkları Artıyor!

Yaz aylarında göz hastalıklarının arttığını belirten uzmanlar, önemli uyarılarda bulundu. 

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.