Tehlikenin adı “sarı serum”; hızlı çözüm, sağlık risklerini beraberinde getiriyor

Afyonkarahisar’da umre hazırlığı yaparken rahatsızlanan 38 yaşındaki Mehmet Gündoğan‘a, boğaz enfeksiyonu şikayetiyle başvurduğu özel klinikte ‘sarı serum’ bağlandı. Fenalaşan Gündoğan, sevk edildiği hastanede hayatını kaybetti. Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunan 38 yaşındaki Songül Gündoğan“Sarı serum, bana göre ‘sarı zehir’ eşimi 20 saat içinde benden aldı. Eşimin ihramları hazırken, kefen giydirdiler. 2 çocuğum babasız kaldı” dedi.

Olayın ardından sağlık uzmanları, ‘sarı serum’ gibi tedavilerin potansiyel tehlikeleri ve doğru kullanım şartları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Hürriyet’in haberine göre, Bu serumların yalnızca uygun tıbbi denetim altında ve gereken durumlarda kullanılması gerektiği vurgulandı.

“Steril olmayan yerlerde açıldığında enfeksiyon riski çok yüksek”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serkan Doğan, halk arasında popüler olan ancak ciddi sağlık riskleri taşıyan ‘sarı serum’ hakkında bilgi verdi. Doğan, “Bu serumlar doktor reçetesi olmadan uygulanmamalı. İçerisinde B ve C vitaminleri, antihistaminikler, steroidler ve analjezikler bulunuyor. Ancak damar yolu steril olmayan yerlerde açıldığında enfeksiyon riski çok yüksek,” dedi ve ekledi: “Bu tür ilaçlar hastanelerde, olası komplikasyonlara hızlı müdahale edilebilecek ortamlarda uygulanmalı.”

“Tam donanımlı hastane ortamı şart”

Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erbaş, serum tedavilerinin yalnızca donanımlı sağlık merkezlerinde uygulanması gerektiğine vurgu yaptı. Erbaş, “Anafilaktik reaksiyonlar gibi ciddi alerjik tepkilerle karşılaşılabilir. İlaçlar her zaman alerji riski taşır ancak bu riskler uzman doktor kontrolünde yönetilmeli,” şeklinde konuştu.

“Rahatlatır ancak tedavi etmez”

Medical Center Evde Bakım Merkezi’nin Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar, serum tedavisinin tehlikelerine değindi. Vardar, “Serumun içindeki maddeler ve veriliş süresi gibi faktörler önem taşır. Diyabet hastasına yanlış serum vermek gibi hatalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Verilen her ilacın riskleri vardır ve önemli olan hastalığın doğru teşhis edilmesi,” dedi. Vardar ayrıca, serumların kesinlikle bir tedavi yöntemi olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. (Hürriyet)


 

 

 

Related Posts

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.