Uzmanlar uyardı: Sosyal medyada popüler olan matcha çayı gerçekten zayıflatıyor mu?

Zayıflama Amacıyla Tüketilen Matcha Çayı Uzmanları Uyardı

Günümüzde sosyal medyada hızla popülerlik kazanan Japon matcha çayı, özellikle Z kuşağının tercihi haline geldi. “Yağ yakıcı mucize” olarak lanse edilen bu yeşil toz çay, uzmanları endişelendiriyor. Uzman diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bilinçsizce tüketilen popüler çayların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Gençler Arasında Hızla Yayılan Matcha Çayı Alışkanlığına Dikkat!

Habertürk’ün aktardığı habere göre, Dursun, özellikle gençler arasında yaygınlaşan bu alışkanlığın aslında zararlı olabileceğini vurguluyor. “Kalp çarpıntısı, karaciğer problemleri, mide şikayetleri ve hatta bağımlılık riski göz ardı ediliyor.” diyen Dursun, matcha çayı gibi içeceklerin bilinçsizce tüketilmesinin sağlık açısından tehdit oluşturabileceğini belirtiyor.

Matcha çayı; yeşil çay yapraklarının öğütülerek elde edilen toz formudur ve yoğun miktarda kafein içerir. Melek Avcı Dursun’un dikkat çektiği riskler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Kalp çarpıntısı, anksiyete, uykusuzluk
  • Karaciğer enzimlerinde yükselme, toksik yük artışı
  • Boş mideye tüketimde karaciğer stresinin artması
  • Kafein hassasiyeti olanlarda yüksek tansiyon ve sinir sistemi bozuklukları

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (European Food Safety Authority/EFSA) göre, yetişkinler için günlük 400 mg’dan fazla kafein tüketimi riskli kabul edilmektedir. Bazı popüler çaylar ise bu sınırı kolayca aşabilmektedir.

Related Posts

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı “anoreksiya nervoza”yı tetiklediğini belirtti.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.